«Αρχίζω να πιστεύω ότι μπαίνω στην υπόθεση ‘Θρησκεία’ σιγά-σιγά.

Λοιπόν, κατά κάποιο τρόπο είμαι ένας Ευαγγελιστής της Αθεΐας. Αυτό που αναγνωρίζω όμως σε σχέση με τη θρησκεία, κάτι που εμείς οι Ευαγγελιστές της Αθεΐας δεν έχουμε κατανοήσει ακόμη, είναι ότι δίνει στους ανθρώπους την ευκαιρία να παραδοθούν/ αφεθούν.

Αυτό που θέλει να σου πει η θρησκεία, βασικά, είναι ότι ‘δεν έχεις τον έλεγχο’. Τώρα, αυτό είναι μία πολύ απελευθερωτική έννοια. Είναι και μία τρομακτική ιδέα, με κάποιο τρόπο, αλλά οτιδήποτε άλλο σε μία καταναλωτική κοινωνία προσπαθεί να σου πει -κατά βάση: εσύ έχεις τον έλεγχο. Μπορείς να σχεδιάσεις την ζωή σου όπως θα ήθελες να είναι. Μπορείς να έχεις οτιδήποτε θέλεις, και έτσι γίνεται. Έτσι λοιπόν τα πάντα, σε σχέση με τη ζωή, αφορούν τον έλεγχο και, τελικά, πώς να αποκτήσεις τον έλεγχο με το πορτοφόλι σου. Η Ελευθερία λοιπόν είναι Έλεγχος. Είναι η ικανότητα να ελέγχεις.

Από την άλλη πλευρά η θρησκευτική μουσική (gospel music), η οποία είναι η αγαπημένη μου μουσική – ακόμη ένα περίεργο γεγονός για έναν Ευαγγελιστή της Αθεΐας-, το μήνυμα της μουσικής gospel είναι όχι το να πάρεις τον έλεγχο αλλά να αφεθείς/ να παραδοθείς. ‘Όλα θα πάνε καλά’, είναι το βασικό μήνυμα της gospel μουσικής.

Και νομίζω ότι η παράδοση ήταν κάτι που οι άνθρωποι έπρατταν διαρκώς. Δεν μπορούσαν να ελέγξουν τα πάντα. Ήταν στο έλεος των στοιχείων, των άλλων ζώων, στο έλεος των πάντων. Στο έλεος της υγείας τους, κάτι για το οποίο δεν μπορούσαν να κάνουν και πολλά πράγματα,. Έτσι λοιπόν μπήκαμε σε ένα τρόπο σκέψης που λέει ότι μπορούμε να ελέγξουμε τα πάντα, όταν προφανέστατα δεν μπορούμε. Μπορούμε να ελέγξουμε περισσότερα πράγματα από ό,τι στο παρελθόν, αλλά χρειάζεται να είμαστε επίσης προετοιμασμένοι για τη στιγμή και την κατάσταση εκείνη που θα πούμε: δεν έχω τον έλεγχο και μου αρέσει.»

Advertisements