Τι καλά όταν οι κύκλοι κλείνουν. Όταν τα χέρια αγγίζονται και πλέκουν τα δάκτυλα δεσμούς και υποσχέσεις. Οι αγκαλιές επιτέλους χωράνε τους άλλους και η συμφωνία συνομολογείται με τρυφερά κτυπήματα στη πλάτη. Τα μάτια, πίσω από τα μαντήλια, γελάνε σαν για πάντα και επιλέγεις να ακολουθήσεις, όσο σε κρατάνε τα πόδια σου, αυτό το χορό στο χώρο και το χρόνο. Όλα θα πάνε καλά, όλα θα πάνε καλά, όλα θα πάνε καλά, όλα θα πάνε καλά, όλα θα πάνε καλά, όλα θα πάνε καλά, όλα θα πάνε, όλα θα, όλα

Αυτό που έχουμε ανάγκη είναι θύλακες εμπιστοσύνης.

Σχέσεις όπου αισθανόμαστε ασφάλεια, αυτοεκτίμηση και αποδοχή.

Διαδικασίες όπου μπορούμε να μάθουμε από αυτές, να κάνουμε λάθος και να το παραδεχτούμε, να ζητήσουμε τα ρέστα και να τα πάρουμε, να διαπραγματευτούμε το μέλλον.

Αυτά τα σημεία ανάσχεσης για τη ηλιθιότητα, την αγνωμοσύνη, την αγένεια, την απάθεια, την ανασφάλεια, το φόβο, την κοροϊδία, το δήθεν και την υποταγή, οφείλουμε να τα ψάχνουμε παντού και να τα δημιουργούμε επίσης.

Χρειάζεται ΕΜΕΙΣ να γίνουμε οι μήτρες αυτών των σχέσεων εμπιστοσύνης, διαρκώς, ανελλιπώς και αδίστακτα.

Χρειάζεται ΕΜΕΙΣ να επιλέγουμε αυτά τα πεδία πραγματικής αλληλεγγύης, ανθρώπινης αξιοπρέπειας και ουσιαστικής επαφής.

Σε αυτόν τον ιδιότυπο πόλεμο -δίχως προφανείς εχθρούς ή εμφανείς απώλειες (προς το παρόν τουλάχιστον)- ΕΜΕΙΣ είμαστε τα όπλα και το χέρι που τα χρησιμοποιεί.

Δημιουργώντας αυτό το Δίκτυο Εμπιστοσύνης, θα πορευτούμε μεγαλώνοντας μέσα σε χέρσα γη και άνυδρους τόπους. Γιατί αυτό είναι το διακύβευμα: Η ανθρώπινη αξιοπρέπεια που στηρίζεται στην εμπιστοσύνη και την αποδοχή, ενάντια στην επιβολή ισχύος που σου δίνει η θέση, η ηλικία, το φύλο, η γνώση κ.ο.κ..

Χρειάζεται να μάθουμε να μιλάμε ξανά τη γλώσσα της ειλικρίνειας και της ανθρωπιάς και να την χρησιμοποιούμε συνεχώς και με κάθε κόστος.

Αυτοί οι θύλακες εμπιστοσύνης θα αποκτήσουν δύναμη, με τον καιρό, και οι πόλεις της εκμετάλλευσης σιγά σιγά θα εκλείψουν, καθώς κανείς δεν θα τις επισκέπτεται.

Μάθε να ζεις και να αναπνέεις με αυτό τον τρόπο.

Είναι ο μοναδικός τρόπος.

Advertisements